Datum: 31. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

Završna poruka XIII. generalnog kapitula FSR-a

Po završetku XIII. generalnog kapitula Franjevačkoga svjetovnog reda koji je o temi "Evangelizirati evangeliziran" održan u Sao Paulu od 22. do 29. listopada, svoj braći i sestrama FSR-a, kao i Franjevačkoj mladeži diljem svijeta upućena je poruka koju je uime sudionika kapitula potpisala generalna ministra Encarnacion del Pozo. Red raste, ne samo brojčano, već i u svijesti o vlastitome identitetu, mjestu u Franjevačkoj obitelji i Crkvi, te o zadatku da kao sljedbenici sv. Franje vjerno izvršavamo poslanje u svijetu, ističe se u poruci, te napominje kako se rast bratstava posebno primjećuje u područjima gdje Crkva živi u velikim teškoćama. Stoga kapitul poziva na velikodušnost i pomoć tim bratstvima, kako u duhovnom, tako i materijalnom vidu. U pogledu, pak, širenja Franjevačke mladeži, u poruci se ističe kako je to veliki znak nade i ohrabrenja.

Glede glavne teme kapitula, evangelizacije, ističe se kako je misija članova FSR-a ostvariti osnovni kršćanski poziv i živjeti potpuno, poput Franje, u svojim sekularnim državama, jer je evangelizacija "milost i poslanje Crkve, njena najdublja raspoznajna crta" (Evangelii nuntiandi 14). Mi smo pozvani ispuniti to poslanje s hrabrošću, velikodušnošću i kreativnošću, ističe se, te podsjeća kako i Sveti Otac u poruci kapitulu traži od članova FSR-a da se "suoče s izazovima evangelizacije u sadašnjem trenutku te da budu graditelji civilizacije ljubavi", "kao svjedoci i instrument otkupiteljskog poslanja Crkve, navješćujući Krista riječju i osobnim primjerom".

To poslanje je hitno i zahtjevno, jer smo pozvani na promišljanje o našem opredjeljenju za izgradnju pravednijeg i bratskijeg svijeta, da budemo aktivni svjedoci, a ne pasivni promatrači nepravde i velikog materijalnog i duhovnog siromaštva. Crkva i svijet očekuju od nas hrabar i učinkovit odgovor. Crkva i svijet trebaju Franju i njegovu obitelj, u kojoj smo mi najbrojniji i najdublje ukorijenjeni u svijet, ističe se u poruci.

Na kraju poruke izražava se zahvalnost za blizinu i potporu članovima prvoga Reda i TOR koji su preko svojih generalnih i nacionalnih ministara uputili poruke ohrabrenja i izraza bratskog zajedništva. Zahvala se izražava i klarisama u samostanu Fazenda Esperanza koji su sudionici kapitula posjetili, te se tako posvjedočila ljubav i zajedništvo i s drugim redom. Dakako zahvala ide i prema braći i sestrama u Brazilu koji su iskazali svoje gostoprimstvo, radost i ljubav.

Kapitul je održan pod majčinskom zaštitom Gospe od Aparecida. Stoga se na kraju poruke njoj u zagovor stavlja cijeli Red, kako bi mogli izvršiti svoj poziv i poslanje.

Iz Bosne i Hercegovine je na kapitulu sudjelovala Marijana Božnjak, međunarodni vijećnik FSR-a i Frame, a iz Hrvatske fra Ivan Matić, generalni asistent FSR-a, Ana Fruk, članica Predsjedništva Međunarodnog vijeća FSR-a za Franjevačku mladež, Dario Brigić, međunarodni vijećnik FSR-a, i Lovro Sučić, međunarodni vijećnik Frame.

www.ika.hr/fJV

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska